Kjære tippoldemor

I vår har jeg avsluttet bachelor-studier i historie ved Universitetet i Tromsø. Jeg har studert ved siden av jobb, og brukt fem år mot normalt tre. Det er jeg stolt av, og det viser at det er mulig hvis man bare har lyst!

Til tider har det vært krevende, men min lidenskap for fortiden, og særlig kvinnehistorie, har vært en viktig drivkraft hele veien. Og tro det eller vei – studiene har vært gode å fordype seg i når livet bød på kreft og andre kriser.

I bachelor-oppgaven skrev jeg om min tippoldemor Ane Marie Aleksandersen (1847-1906), som ble skilt i 1904. En skilsmisse på denne tiden var oppsiktsvekkende, og muligens var hun og mannen det eneste paret som skilte seg i Balsfjord på flere år. Tittelen på oppgaven er: Med kvinneperspektiv på en skilsmisse rundt 1900: lovverk, saksgang, utfall og konsekvenser.

Jeg har brukt skilsmissen som utgangspunkt for å fortelle om særlig kvinners rettigheter, og hvilke økonomiske og personlige konsekvenser en skilsmisse kunne få. Jeg har sett på gjeldende lovverk, jeg har studert selve saksgangen (inkludert brev skrevet av ektemannen, hvor han ber om fortgang i saken siden han skal gifte seg på nytt), og jeg har forsøkt å forstå hvordan livet til Ane Marie ble etter separasjon og skilsmisse.

Det har vært en forunderlig reise. Forunderlig, fordi jeg selv har vært gjennom skilsmisse og dermed kan leve meg inn i noe av det samme som Ane Marie erfarte. Men samtidig forstår jeg hvor store ulikhetene er mellom samfunnet nå og samfunnet da. For det første var det liten og ingen beskyttelse i lovverket – heller tvert imot. Frem til 1927 ble kvinnen etter loven økonomisk underlagt mannen idet hun giftet seg. Hun rådde ikke over egen formue, kunne ikke inngå økonomiske avtaler eller investere uten hans samtykke. Ved en skilsmisse kunne begge parter riktignok kreve boet delt, men i mellomtiden kunne altså mannen ha brukt opp alle de midlene hun eventuelt hadde med seg inn i ekteskapet.

Det eneste bildet jeg har klart å finne av Ane Marie Aleksandersen. Min tippoldemor.

Det eneste bildet jeg har klart å finne av Ane Marie Aleksandersen. Min tippoldemor.

For det andre viser saksgangen tydelig hvor gjennomgripende kjønns-ubalansen var i maktapparatet. I både de geistlige og verdslige etatene som behandlet separasjon og skilsmisse, ville en kvinne ved forrige århundreskifte alltid møte kun menn. De som konkret var involvert i Ane Maries sak, var «høye herrer» som sogneprest Gudbrand Olsen Kløvstad i Balsfjord, politimester Ola Torvald Grårud i Tromsø, amtmann for Tromsø amt Boye Strøm og lensmann i Balsfjord, Samuel Wennberg. Denne skjevheten kan man jo tenke seg kunne påvirke saksgangen og utfallet, og ikke minst kvinnens oppfatning av å bli hørt og hensyntatt. I ett brev heter det at for eksempel Ane Marie må innfinne seg på politimesterens kontor slik at det kan foretas megling.

Det fantes heller ingen sikkerhetsnett. Ingen familievernkontor, ingen rett til økonomisk støtte, ingen verdens ting som fanget opp den som ble bostedsløs og uten inntekt som følge av en skilsmisse. Hadde man da ikke familie eller andre å lene seg på, kunne livet brått bli farlig.

Ane Marie hadde med seg sin yngste sønn på 11 år da hun måtte forlate gården Hestnes Nordre i Balsfjord, hvor hun hadde vært husmor og kone i 26 år. Hun hadde født 11 barn, hvorav ni vokste opp, og nå forlot de alle hjemgården.

I løpet av de neste syv årene, til hun døde i 1906, kjempet Ane Marie på den eneste måten hun kunne: Hun krevde boet delt, og hun sørget for å holde seg unna fattigkassen. Det sistnevnte var nemlig så forbundet med skam at alle andre utveier måtte prøves først. Derfor tok hun seg arbeid som «dagarbeiderske» på en annen manns gård. Derfor bodde hun kummerlig hos sine eldste barn, sikkert med følelsen av å være til bry, men samtidig takknemlig for å få husly. Derfor holdt hun ut å få navnet sitt på trykk i de fleste av landsdelens aviser, da kunngjøringen om tvangsauksjonen på Hestnes Nordre kom.

Jeg har ikke funnet ett eneste dokument med hennes navnetrekk på i sakspapirene. Jeg møtte henne aldri, jeg vet ikke hva hun tenkte, følte og sa. Men jeg vet at hun nektet å stille til megling, og at hun krevde sin rett i boet gjennom det hele.

Jeg vet også at hun på sine siste dager vandret i det samme landskapet som jeg nå vandrer i; i Kirkevika, Malangen. Hun flyttet hit til sin eldste datter, og døde senhøsten 1906 som følge av tuberkulose i lungene.

Takk, Ane Marie. For alt du har fortalt meg. Uten å si et eneste ord.   

PS: Dersom du ønsker å lese oppgaven, deler jeg gjerne. Bare send meg en melding.

 

 

Åpne ord fra en lukket verden

Kjære leser.

elvestad.jpg

Da jeg først startet å blogge for ni år siden, var det sporadisk og uregelmessig. Jeg blogget når jeg hadde skrivetrang, og når jeg følte jeg hadde noe å dele. Når historier fløt til meg fra skogen og havet, da skrev jeg dem ned og sendte dem ut i verden.

Senere har jeg blogget mer regelmessig, og de siste par årene minst én gang per måned.

Dette ble til to ganger per måned i 2020.

Helt til nå.

Situasjonen som alle på vår kjære planet ble berørt av denne våren, grep meg ikke bare på det jobbmessige og praktiske plan. Det var ikke bare oppdragene jeg mistet, eller den normale kontakten med venner og familie, men også ordene.

Jeg ønsket å skrive.

Jeg hørte bruddstykker av historier, setninger fløt gjennom skogene, en sangstrofe svevde i vinden.

Men når jeg forsøkte å forme ordene til noe forståelig, noe å dele, visnet det hele bort.

Ordene rant mellom fingrene som støv, og ble feid bort av noe iskaldt.

Jeg har likevel skrevet. Det som har vært krevet.

Eksamen. Bachelor. Intervjuer og artikler. Lister og møtereferat.

Bare ikke dette.

Denne formen for ord.

Som er noe annet.

Som er en dans i takt med solens vandring gjennom døgnet.

En kontakt med rommet utenfor meg selv.

En speiling i et stille vann.

En fugls seilende bue mot blå himmel.

Jeg ønsker å gi deg åpne landskap.

Dele mitt håp i min daglige vandring.

Vise deg våren i den bløte fuglesangen og i de glitrende bekkene.

Jeg vil gi deg bevegelse mellom hvite bjørkestammer, og gaven det er å kikke opp i endeløs himmel.

Jeg vil gi deg vissheten om at verden starter på ny med hvert åndedrag.

Om jeg bare hadde funnet ordene.

(C) Lill-Karin Elvestad

Svarttrosten og ordnøklene

- Har du skrevet noen fortellinger i det siste?

Det var April som spurte. Jeg trasket bortover veien i sleip sørpe, hun danset på lette steg på snøskavelen ved siden av.

Jeg sukket og ristet på hodet. Kikket opp i himmelrommet, som nå så ut til å gjøre seg klar for å slippe enda mer våt snø ned over landskapet. Og over meg.

- Nei. Jeg er ikke i stand til å skrive.

Jeg tok votten av hånden og tørket sludd av ansiktet. - Unnskyld, April, det er ikke meningen å høres sur ut. Jeg er bare ... tom. Alt er bare kaos.

- Jeg liker fortellingene dine, vet du. Så derfor var jeg spent på om du hadde noen nye. Om meg, for eksempel?

Jeg måtte trekke på smilebåndet. April var en anelse selvbevisst. Hun er vårmåneden nummer én. Hun er den vi velger oss.

- Det skjer så mye i den menneskelige verden, April. Så mye vi ikke kan kontrollere. Hverdagen vår er endret over natta. Jeg mistet mange oppdrag, samtidig som at nye muligheter dukker opp. Jeg vet liksom ikke hva jeg skal ta fatt i først.

- Du er stresset?

Jeg stanset og så opp på henne. Hun stanset også, skled ned av snøkanten og sto på veien overfor meg. Jeg var overrasket over at hun kunne ordet stresset. Hun så på meg med et muntert, blått blikk. Over nesen hadde hun et fregnedryss. Hun så uforskammet frisk ut, og var selvfølgelig uanfektet over snøfillene som nå virvlet i luften.

- Ja, stresset er vel et dekkende ord, mumlet jeg.

- Kom, sa hun og tok hånden min. - Jeg skal vise deg noe.

Vi formelig fløy bortover veien, plutselig ble det så lett å gå. Da vi kom til et lite skogholt med furutrær, stoppet vi. April pekte og smilte forventningsfullt. Jeg stirret inn mellom trærne, og der så jeg den: En skinnende blank svarttrost satt og vippet på en grein.

- En svarttrost? Her? Nå? Hvisket jeg, og April klemte hånden min.

- Den kom i går.

- Men vil den overleve i all snøen?

- Den vil overleve hvis du forteller den en historie, sa April. - Husk at ordene er nøklene til døren du gjerne vil åpne, smilte hun, og gikk inn mellom trærne.

Da hun snudde seg mot meg, hadde hun svarttrosten på skulderen. Den nikket og kikket skrått opp på meg med gule, vennlige øyne. April strøk den over fjærene og sa:

- Vi er klare. Nå kan du fortelle.

20200330_184156.jpg